Tuintips

Tuintips zomer
In de zomer kunt u extra genieten van uw tuin, het is mooi weer en u zit vaak buiten. Om optimaal van uw tuin te genieten hebben we een paar tuintips op een rijtje gezet.

Snoeien:
Het is nu ideaal weer om buxussen en hagen te snoeien omdat het af en toe regent. Bovendien is het makkelijk om de takken te knippen als ze iets vochtiger zijn.

Onkruid bestrijden:
Met dit warme weer heeft u vaak last van onkruid. Dit kunt u als volgt verminderen:

Schoffel alle bestaande onkruiden om. Dit heeft het meeste effect als het zonnig weer is. Het liefst een paar dagen achter elkaar. Maar schoffel ook bij slecht weer als er veel onkruid staat. Dan ligt het onkruid los en heeft het geen kans om verder te groeien en zaden te produceren.
Bij grote onkruiden moeten de wortels een beetje uitgeklopt worden. Zo gaan ze eerder door verdroging dood. U kunt er voor kiezen om de onkruiden gewoon te laten liggen, ze verdwijnen dan vanzelf. Het uitharken ervan kost tijd en er gaan veel voedingsstoffen verloren. Het bovenste laagje grond wordt verwijderd en daar zitten veel voedingsstoffen in. Deze kostbare tijd kunt u beter besteden om andere borders te schoffelen. Zodra u ziet dat er weer onkruiden opkomen pakt u de schoffel weer en schoffelt ze om. Hoe eerder u dat doet hoe makkelijker het schoffelen u afgaat. Dus hoe meer plezier u er in heeft.

Als u dit een groeiseizoen volhoudt dan zult u het jaar daarop veel minder last hebben van onkruid. U heeft namelijk het onkruid geen tijd gegund om zaad te schieten. Na een korte periode is het percentage onkruid tot een minimum gedaald. Ook het wegbranden van onkruid is een natuurvriendelijke optie. Laat u hiervoor wel eerst goed informeren bij een specialist.

Bemesten:
Op de mestgift van maart/april kan uw tuin niet de hele zomer vooruit. Regelmatig bemesten blijft noodzakelijk voor een mooi resultaat. Bij de tuincentra vindt u meststoffen die speciaal zijn afgestemd op de verschillende plantengroepen.
Bloembakken: 1x per maand bemesten met bloembakken mest in korrelvorm is nodig voor een rijke bloei.
Rozen: regelmatig toedienen van speciale rozenmest bevordert de knopvorming en gaat geel blad tegen.
Coniferen: 1x per zes weken bemesten met magnesiumhoudende coniferenmest om bruin worden te voorkomen.
Heide en Rododendrons: speciale meststoffen met extra kali zijn nu nodig om de dikke celwanden op te bouwen die deze groenblijvers straks moeten beschermen tegen de winterkou.
Gazons: langzaamwerkende gazonmeststoffen zijn hier het best. Ze geven geen verbrandingsgevaar en werken heel gelijkmatig gedurende vier tot zes weken. Het hoge stikstofgehalte garandeert een mooie, donkergroene kleur.
Vijvers: vooral tijdens zonnige zomers moet het vijverwater van voldoende zuurstof worden voorzien. Let erop dat zo’n 40% van het wateroppervlak is bedekt met zuurstofplanten als bijvoorbeeld waterpest, hoornblad, kikkerbeet of waterhyacint. Bij extreem warm weer kan een luchtpomp uitkomst brengen. Is uw vijverwater erg troebel, dan is waarschijnlijk het biologische evenwicht verstoord, vraag in dat geval advies aan een vijverspecialist.

Vergeet niet bij droog weer extra onder bomen en heesters te sproeien. Vooral hortensia”s hebben veel behoefte aan water.

Neem contact met ons op via email (contactformulier) waarna telefonisch contact met u zal worden opgenomen voor een vrijblijvende, aantrekkelijke offerte of voor een afspraak.